12/03/2007. Τόπος: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ώρα: 18:00 και αυτή τη στιγμή στο Παιδαγωγικό Τμήμα, στον δέκατο όροφο θα παρουσιάσουμε τη σχέση του Linux με τον εθελοντισμό!

Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο ιδρυτής του Α.Π.Θ.

Γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες στο πλάι με το στήσιμο τραπεζιού με φυλλάδια. Χμμ, κάτι λείπει. Ναι, όλοι μας ξεχάσαμε να φέρουμε φυλλάδια του συλλόγου. Γι' αυτή μας την πράξη θα αυτοτιμωρηθούμε όταν μάθουμε οτι το κυλικείο είναι κλειστό και δε μπορούμε να έχουμε καφέ.

Πάγκος με τα φυλλάδια της Εθελοντικής Εργασίας

Η ώρα είναι 18:30. Η κάπως μελαγχολική αίθουσα του 10ου ορόφου του Παιδαγωγικού Τμήματος δεν έχει ακόμα παρα δυο-τρία άτομα που έχουν μπλέξει με καλώδια, μπλε οθόνες θανάτου και laptops. Σύντομα όμως το σκηνικό θα αλλάξει.

Στο ημικύκλιο πρώτοι παρευρισκόμενοι

Στο κέντρο η γραμματεία

Ποιος είναι αυτός;

Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη στο πιάτο!

Πριν την έναρξη των παρουσιάσεων αιφθνιδιαζόμαστε από μια δημοσιογράφο του ΑΠΕ που αρχίζει να μαζεύει συνεντεύξεις. Ανακρίνονται ο Γιάννης Στοϊλης, πρώην γραμματεας HELLUG που θα μιλήσει εκ μέρους του συλλόγου και ο Αστέρης Μασούρας, μέλος HELLUG ο οποίος θα μιλήσει εκ μέρους της δράσης digit@lrights.gr.

Γιάννης συνεντευξιάζεται

Αστέρης συνεντευξιάζεται

Άρχισε να μαζεύεται κόσμος λοιπόν ο οποίος στο πέρας της εκδήλωσης είχε φτάσει τον αριθμό των 40 ατόμων περίπου. Αρκετά καλά για μια τέτοιας κλίμακας και διαφήμισης εκδήλωση. Ας σημειωθεί πως παρακολούθησαν άνθρωποι όλων των ηλικιών καθώς και μαθητές αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Γεμίζει σιγα-σιγά το μικρό ημικύκλιο...

Let's get started! Αρχίζουμε με την πρώτη ομιλία, της Εθελοντικής Εργασίας σχετικά με τον ορισμό του Εθελοντισμού και θεωρητικές βάσεις πάνω στην εργασία χωρίς πληρωμή. Η παρουσίαση είναι κατατοπιστική και μας λέει τα αυτονόητα που συνήθως ξεχνούμε.

Θέμα:"Ο Εθελοντισμός που θέλουμε"

Ορισμός του εθελοντισμού

Ακολούθησε μια δεύτερη ομιλία από τον υπεύθυνο της ομάδας Οδυσσέας η οποία κάνει μαθήματα γλώσσας σε ενήλικους μετανάστες, νόμιμους ή παράνομους. Μας περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις δυσκολίες αλλά και το όραμα του για το πως μπορεί κάπως να λυθεί ένα μέρος του προβλήματος που λέγεται κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών σε μια άλλη από τη μητρική τους κοινωνία.

Έπειτα μίλησε ο κύριος από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. το οποίο ασχολείται με την περίθαλψη και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ζωής των άγριων - τραυματισμένων ή πυροβολημένων ζώων.

Από την ομιλία του Ε.Κ.Π.Α.Ζ.

Μετά το τέλος της ομιλίας αυτής, ήρθε και η δική μας σειρά! Ο Γιάννης πήρε θέση στη γραμματεία και τους τα εξήγησε όλα με το νι και με το σίγμα! Αρχικά, περι τίνος πρόκειται το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα. Έπειτα έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πως γίνεται η εθελοντική εργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας (know-how) μεταξύ των χρηστών/προγραμματιστών του Linux. Παρουσιάστηκαν διάφορες εφαρμογές, όπως Firefox, Apache και στατιστικά στοιχεία της χρήσης τους. Εγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο κίνημα του Linux και του Ελεύθερου Λογισμικού και τέλος, παρουσιάστηκαν τα LUG ανα την Ελλάδα. Ακολούθησε συζήτηση και έντονος προβληματισμός γύρω από το εγχείρημα του laptop των $100.

Στην εκκίνηση...

Ορισμός του Ελεύθερου Λογισμικού

Ιστορική Αναδρομή

LUGs ανά την Ελλάδα & τον Κόσμο

Εφαρμογές Open Source

Τέλος και συζήτηση

Τον Γιάννη διαδέχτηκε ο Αστέρης ο οποίος ήταν πάρα πολύ βιαστικός και έτσι δεν στάθηκε δυνατόν να φωτογραφηθεί η πρώτη του διαφάνεια. Όμως έδειξε εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το πως λειτούργησε το εθελοντικό κίνημα κατά των πατεντών παλαιότερα αλλά και πως δουλεύουν σήμερα μεγάλες και οργανωμένες κοινότητες υπερ των ψηφιακών δικαιωμάτων του πολίτη. Αρχικά έγινε μια εισαγωγή στα social media, δηλαδή τα blogs, τους aggregators, τα news portals στα οποία σήμερα βρίσκεται η σημαντικότερη πληροφορία. Έπειτα ακολούθησε μια ιστορική αναδρομή στο κίνημα του YRO (Your Rights Online) και αμέσως μετά η περιγραφή της ταυτότητας του ελληνικού digit@lrights. Τέλος, περιγράφηκαν οι άξονες δράσης της πρωτοβουλίας αυτής που ξεκίνησε το 2004.

Εισαγωγή στα social media

Ιστορική Αναδρομή

Ταυτότητα digit@lrights

digit@lrights: Άξονες Δράσης

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον εκπρόσωπο από το Ε.Κ.Φ. ο οποίος όμως δεν ανέφερε (ίσως δεν ήξερε ή δε θυμόταν) τη δράση του HELLUG στο Κέντρο Τύπου, περύσι την άνοιξη. Η συζήτηση και τα flames που ακολούθησαν ήταν πολύ εποικοδομητικά και προσέφεραν όχι μόνο τροφή για σχόλια αλλά και ιδέες για περαιτέρω δράση και συνεργασία μεταξύ των Μ.Κ.Ο. ασχέτως του χώρου προέλευσης τους.