Next Previous Contents

12. Κάντε mount ένα partition κατά το boot του kernel.

Σημαντικό: Πρέπει να γνωρίζετε τον αριθμό του partition (π.χ. hdc1). Ανοίξτε το αρχείο /etc/fstab και προσθέστε την παρακάτω γραμμή, έτσι ώστε να γίνεται mount το partition κατά το boot του συστήματος:

/dev/hd??     /mntdir     exec,dev,suid,rw   1   1
όπου hd?? είναι το partition που θέλετε να προσθέσετε και /mntdir είναι ο κατάλογος που θέλετε να υπάρχουν τα περιεχόμενα του partition αυτού. Τα δύο τελευταία πεδία, δηλαδή οι δύο αριθμοί σχετίζονται με τις εντολές dump και fsck. Η εντολή dump συγκρίνει τον πρώτο αριθμό με τις ημέρες που πέρασαν από το τελευταίο backup που έγινε στο συγκεκριμένο partition. Αυτό χρησιμεύει για να καταλαβαίνει ο system administrator πότε να ξανακάνει backup. Ο δεύτερος αριθμός ονομάζεται fsck pass και δείχνει ποιά filesystems μπορούν να ελέγχονται ταυτόχρονα κατά το boot του kernel. Το root filesystem πρέπει να ελέγχεται πρώτο, και μετά από αυτό διάφορα filesystems μπορούν διαδοχικά να ελέγχονται. Βέβαια, δεν υπάρχει νόημα να ελέγχονται ταυτόχρονα δύο filesystems που βρίσκονται στον ίδιο σκληρό δίσκο γιατί αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις πολλές κινήσεις των κεφαλών του δίσκου και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αριθμό 0 (μηδέν) για συσκευές όπως π.χ. το CD-ROM. Ο αριθμός μηδέν σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα filesystems δεν θα ελεγχθούν καθόλου.

Αν το partition που θέλετε να προσθέσετε έχει ελληνικά directories, τότε προσθέστε την παρακάτω γραμμή αντί για την παραπάνω:

/dev/hd??  /mntdir   exec,dev,suid,rw,codepage=737,iocharset=iso8859-7   1   1
Αν θέλετε να κάνετε mount το CD-ROM προσθέστε στο fstab την παρακάτω γραμμή:
/dev/cdrom    /mnt/cdrom    iso9660 noauto,ro    0   0
Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε κάνει link τον αριθμό του partittion του CD-ROM στο /dev/cdrom. Δηλαδή αν το CD-ROM είναι το hdb1, τότε πρέπει να εκτελέσετε: ln -s /dev/hdb /dev/cdrom. Έπειτα για να διαβάσετε το CD-ROM θα πρέπει να εκτελέσετε mount /dev/cdrom. Τα περιεχόμενα του CD θα βρίσκονται στον κατάλογο /mnt/cdrom. Αν τώρα θέλετε να βγάλετε το CD θα πρέπει να το κάνετε unmount με την εντολή: umount /dev/cdrom.


Next Previous Contents