Next Previous Contents

1. H εγκατάσταση του Linux

1.1 Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση

Πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: Δεν είναι δυνατό να εγκαταστήσετε το Linux χωρίς να φορμάρετε κάποιο σκληρό δίσκο. Ο ελάχιστος αριθμός των partition που είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση είναι δύο (2). Το ένα χρησιμεύει για swap. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσα partition θέλετε για τα αρχεία του Linux. Εάν θέλετε να χρησιμοποιείτε το Linux μαζί με άλλα λειτουργικά συστήματα, σας προτείνω να εγκαταστήσετε το Linux σε ξεχωριστό σκληρό δίσκο. Επιπλέον, μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία από το DOS και/ή τα Windows στο Linux (και αντίστροφα) απο partition FAT-32, αρκεί να έχετε πυρήνα έκδοσης 2.0.34 ή νεότερο. Θα πρέπει ακόμα να γνωρίζετε ότι είναι δυνατό να φορτώσετε το Linux από το DOS (Δείτε την ενότητα 1.3).

1.2 Ποια πακέτα να εγκαταστήσετε κατά το στήσιμο του Linux

Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε τα επόμενα packages, για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε και άλλα προγράμματα (στο μέλλον):

1.3 Boot του πυρήνα με το loadlin

Δεν είναι απαραίτητο να προσπερνάτε το LiLo κάθε φορά που ανοίγετε τον υπολογιστή (για να φορτώσετε DOS/Windows ή κάποιο άλλο λειτουργικό). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα loadlin για να bootάρετε το Linux από τη γραμμή εντολών του DOS. Όταν ερωτηθείτε, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του Linux, σε ποιο partition να γράψετε το LiLo, πατήστε Skip. Αν χρησιμοποιήτε SuSE, ξεδιαλέξτε το πακέτο lilo και όταν σας επισημάνει το Y.A.S.T. ότι το lilo απαιτείται για την εγκατάσταση, αγνοήστε το. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των partition όταν εγκαθιστάτε το Linux, σημειώστε τον αριθμό του partition, στο οποίο γράψατε τα αρχεία του Linux (για παράδειγμα hda1 ή hda5 ή hdc? ή hdb?, όπου ? κάποιος αριθμός). Τώρα θα χρειαστείτε το αρχείο vmlinuz. Για να το βρείτε μπορείτε να δημιουργήσετε boot disk (κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης) και να αντιγράψετε το αρχείο vmlinuz ή vmlinuz-2.x.xx-xx (όπου x διάφοροι αριθμοί) σε έναν κατάλογο του DOS. Μετά, τοποθετείστε το loadlin.exe (μπορείτε να το βρείτε στο CD εγκατάστασης του Linux, αλλιώς κατεβάστε το από εδώ) στον ίδιο κατάλογο και για να φορτώσετε το Linux πληκτρολογήστε την εξής εντολή (μπορείτε να φτιάξετε και ένα .bat αρχείο που να την περιέχει): loadlin vmlinuz-2.x.xx-xx root=/dev/hd?? ro όπου hd?? ο αριθμός του partition στο οποίο εγκαταστήσατε το Linux.

Συγχαρητήρια!!! Ολοκληρώσατε την εγκατάσταση του Linux.


Next Previous Contents