Next Previous Contents

2. Το κέλυφος Bash

2.1 Βασικές εντολές

Το Bash είναι η γραμμή εντολών του Linux (παρόμοιο με το DOS prompt). Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές βασικές εντολές και δίπλα τους την ίδια εντολή στο DOS ή την περιγραφή τους ή και τα δύο.


Εντολή
DOS/Περιγραφή
cp copy
rm delete
mv ren/move or rename
mkdir mk/make directory
rmdir rd/delete directory
dir dir
ls dir
ls -la dir (including hidden files)
cd .. cd..
cd /directory cd \directory
reboot Restart the computer
logout logout
Cntrl-D logout
Cntrl-Alt-F1
Cntrl-Alt-F2
Cntrl-Alt-F3
Cntrl-Alt-F4
Cntrl-Alt-F5
Change tty/session (1,2,3,4,5)
Alt-F7 Return to X-Windows

2.2 Έλεγχος ελεύθερου χώρου στο δίσκο

Για να δείτε τον ελεύθερο χώρο των δίσκων σας, πληκτρολογήστε df.

2.3 Εύρεση

Αν θέλετε να ψάξετε ένα αρχείο σε όλο το σκληρό δίσκο, χρησιμοποιήστε την εντολή: find / -name filename. Εάν γράψετε *filename* θα ψάξετε για αρχεία που περιέχουν τα γράμματα filename στο όνομά τους. (Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένα αρχείο που ονομάζεται abcdfilenamefgh και πληκτρολογήσετε την εντολή find / -name *filename*, το παραπάνω αρχείο θα εμφανιστεί στην οθόνη). Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε . αντί για /, για να ψάξετε το αρχείο στον κατάλογο στον οποίο βρίσκεστε.

2.4 Προσθέστε έναν κατάλογο στο path

Εάν θέλετε να προσθέσετε τον κατάλογο στο path για όλους τους χρήστες, τότε κάντε edit το αρχείο /etc/profile, αλλιώς το αρχείο .bash_profile στον κατάλογο κάθε χρήστη. Σε αυτά τα αρχεία βρείτε το πεδίο PATH= και στο τέλος της γραμμής προσθέστε τον κατάλογο που θέλετε γράφωντας :/κατάλογος. (Σημείωση: Το σύμβολο : χρησιμοποιείται για την πρόσθεση του καταλόγου αμέσως μετά τον προηγούμενο (π.χ. PATH=$HOME:/bin:/κατάλογος1:/κατάλογος2).


Next Previous Contents