Next Previous Contents

6. Internet για αρχάριους


Το κείμενο αυτό έχει σκοπό να διευκολύνει τους αρχάριους χρήστες στο θέμα της 
σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό θα αναφερθώ κυρίως στο 
Xisp, επειδή προσεγγίζει κατά 100 % τη διαδικασία σύνδεσης που ακολουθείται 
στα Windows της Microsoft, με αποτέλεσμα να διευκολυνθούν οι αρχάριοι.

6.1 Τα εργαλεία που απαιτούνται

Η διαδικασία σύνδεσης στο Internet είναι σχετικά απλή. Μόνο η πρώτη φορά θα σας φανεί δύσκολη. Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε κοντά σας τα απαραίτητα:

6.2 Εγκατάσταση του modem

Αν κάποιοι αρχάριοι δεν καταννοούν το τελευταίο κομμάτι της παραπάνω λίστας, ας μην απογοητευτούν. Λοιπόν, αν έχετε κάποια από τις τελευταίες διανομές όπως SuSE, RedHat, Caldera Openlinux ή Mandrake, τότε το πιθανότερο είναι να είναι έτοιμο το σύστημά σας για σύνδεση PPP. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εσείς είναι να εγκαταστήσετε το modem σας. Πρέπει να γνωρίζετε σε ποιά COM είναι συνδεδεμένο. Αν είναι εξωτερικό θα είναι ή στην COM1 ή στην COM2. Αν είναι εσωτερικό στην COM3 ή στην COM4. Τώρα πρέπει να γράψετε μια εντολή: ln -s /dev/ttyS1 /dev/modem αν το modem σας είναι στην COM2. Αν είναι σε άλλη COM πρέπει να δηλώσετε άλλο αριθμό για το ttyS1 (ttyS0 για COM1, ttyS2 για COM3 και ttyS3 για COM4). Τώρα είστε έτοιμοι. (Σημείωση: Αν χρησιμοποιείτε RedHat τότε η παραπάνω διαδικασία γίνεται με το πρόγραμμα modemtool από το περιβάλλον των X, ενώ αν χρησιμοποιείτε SuSE, τρέξτε το yast, για μεγαλύτερη ευκολία).

6.3 Συγκέντρωση πληροφοριών για τον Provider

Το επόμενο βήμα πριν τη ρύθμιση του Xisp είναι η συλλογή πληροφοριών για τις διάφορες ρυθμίσεις που απαιτεί ο Provider σας για να συνδεθείτε σε αυτόν. Πριν διαβάσετε παρακάτω θα σας παρακαλέσω να κάνετε κάποια πράγματα. Διαβάστε προσεχτικά όλες τις οδηγίες που σας έχει δώσει o Provider σας, ανεξάρτητα σε ποιό λειτουργικό αναφέρονται. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, οι οδηγίες που δίνουν οι Providers είναι συνήθως για τα Windows 95/98/NT. Σημαντικό είναι να ξέρετε πως να συνδέεστε με τα Windows, γιατί, όπως θα δείτε παρακάτω δεν διαφέρει πάρα πολύ η διαδικασία που θα ακολουθήσετε στο Linux. Αφού το κάνετε αυτό μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω στις οδηγίες μου.

Εδώ αναφέρω μία λίστα με τα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον Provider σας:

  1. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να γνωρίζετε το νούμερο στο οποίο πρέπει να καλέσετε τον Provider σας, καθώς και το username και το password σας.
  2. Πρέπει να γνωρίζετε το Authentication Protocol του Provider. Αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο δέχεται το username και το password σας.
  3. Αν χρειάζεται Terminal μετά την τηλεφωνική σύνδεση. Το Terminal είναι μια μαύρη οθόνη στην οποία πληκτρολογείτε το username και το password.
  4. Το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι το Flow Control. Αυτό θα είναι ή Hardware ή Software.
  5. Αλλο χαρακτηριστικό είναι αν ο Provider χρησιμοποιεί Software Compression.
  6. Πρέπει επίσης να ξέρετε τί είδους PPP σύνδεση έχετε. Αν είναι Dynamic, τότε κάθε φορά που συνδέεστε σας παρέχεται διαφορετικός αριθμός IP. Αν δεν είναι έτσι τα πράγματα, και έχετε σταθερό αριθμό IP, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε αυτόν τον αριθμό.
  7. Ενα τελευταίο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι οι αριθμοί DNS του Provider σας. Να επισημάνω ότι μπορέι να είναι ένας ο αριθμός DNS.

Αν για κάποιο λόγο δεν γνωρίζετε κάποιο από τα στοιχεία αυτά, μην διστάσετε να πάρετε τηλέφωνο την Τεχνική Υποστήριξη του Provider που χρησιμοποιείτε και να ρωτήσετε.

6.4 Ρύθμιση του Xisp

Εφτασε η ώρα να ανοίξετε το Xisp και να δηλώσετε τα στοιχεία του Provider. Η περιγραφή που θα κάνω ακολουθεί βήμα προς βήμα τα στοιχεία του provider σας και θα εξηγεί τί να κάνετε σε κάθε διαφορετική περίπτωση του καθενός απ' αυτά.

  1. Ανοίγετε λοιπόν το Xisp και πηγαίνετε στο Options --> Account Information. Εκεί πατάτε Add και πληκτρολογείτε το όνομα του Provider. Δίπλα, στο Phone no(s) πληκτρολογείτε τον αριθμό που πρέπει να καλείτε για να συνδέεστε.

  2. Στο ίδιο παράθυρο, στο Authentication Protocol πατάτε το κουμπί που αντιστοιχεί σ' αυτό του Provider. Αν τώρα επιλέξετε PAP-Secrets ή CHAP-Secrets, πληκτρολογήστε ακριβώς από πάνω το username και το password στα αντίστοιχα πεδία.
  3. Βγείτε τώρα από αυτό το παράθυρο και πηγαίντε στο Options --> Dialing and Login. Εκεί, εάν ο Provider απαιτεί terminal μετά τη σύνδεση, πατήστε Yes, αλλιώς No. Τα υπόλοιπα πεδία αφήστε τα ως έχουν. Περιληπτικά, το Maximum Retries είναι ο αριθμός των κλήσεων που θα γίνουν από το Xisp εάν είναι κατειλημμένη η τηλεφωνική γραμμή του Provider. Το Maximum wait for connection είναι τα δευτερόλεπτα που θα περιμένει το Xisp από τη στιγμή που ανοίξει η γραμμή μέχρι να σταθεροποιηθεί η σύνδεση με τον Provider.

  4. Τελειώσαμε και από αυτό το παράθυρο. Κατευθυνθείτε τώρα στο Options --> Communication Options. Στο πεδίο Flow Control επιλέξτε Hardware ή Software.

  5. Βρισκόμαστε στο ίδιο παράθυρο. Ανάλογα με το αν χρησιμοποιεί ο Provider Software Compression ή όχι, επιλέξτε Yes ή No στο πεδίο SW Compression. Στο πεδίο Dialing Method επιλέγετε Tone αν έχετε ψηφιακή τηλεφωνική γραμμή ή Pulse αν έχετε αναλογική. Ακριβώς από κάτω, στο πεδίο Dialing extras πληκτρολογείτε διάφορες επιπλέον επιλογές. Δείτε τον τομέα "Εντολές AT" του ίδιου άρθρου για περισσότερες πληροφορίες. Τα υπόλοιπα πεδία αφήστε τα όπως είναι.
  6. Φεύγουμε και από αυτό το παράθυρο και πηγαίνουμε στο Options --> TCP/IP Options. Αν η σύνδεσή σας είναι Dynamic, πατήστε Yes στα πεδία Dynamic local IP address και Dynamic remote IP address. Αν δεν έχετε δυναμική σύνδεση, πατήστε No και πληκτρολογήστε δίπλα τους αριθμούς που σας έχει δώσει ο Provider.

  7. Στο ίδιο παράθυρο, στο πεδίο DNS support, επιλέξτε Yes και πληκτρολογείστε τους DNS αριθμούς του Provider.

Αυτό ήταν !! Επιστρέφετε στο αρχικό παράθυρο του Xisp, πατάτε το Connect και περιμένετε να συνδεθείτε με τον Provider. Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, μπορείτε να ανοίξετε τον αγαπημένο σας browser και να κάνετε ότι θέλετε !!

6.5 Εντολές AT

Οπως σας είπα, το πεδίο Dialing Extras του παράθυρου Options --> Communication Options είναι για να δηλώνετε κάποιες επιπλέον επιλογές τύπου AT σχετικά με τη λειτουργία του modem. Για παράδειγμα η εντολή AT L0 μειώνει την ένταση του μεγαφώνου στη μικρότερη. Επομένως, άμα θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εντολή πληκτρολογήστε μέσα στο πεδίο Dialing Extras το L0 (προσέξτε ότι δεν πληκτρολογήσατε το AT).

Αν λοιπόν σας πληροφορήσει ο Provider ότι χρειάζεστε μία εντολή AT για να συνδεθείτε, τότε θα πληκτρολογήσετε στο πεδίο Dialing Extras ότι ακολουθεί μετά το AT.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ακολουθήσατε πιστά τις οδηγίες και όταν πάτε να συνδεθείτε σας βγαίνει το μήνυμα NO DIALTONE, τότε πρέπει να δηλώσετε την εντολή ATX3. Πηγαίνετε στο Dialing Extras και πληκτρολογείστε X3.

Ας δούμε τί πρέπει να κάνετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πανω από μία εντολή AT. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ATX3 και την ATL0. Κανονικά, στην γλώσσα AT, αυτό πραγματοποιείται με την εντολή ATX3L0. Επομένως, στο Dialing Extras μπορείτε να πληκτρολογήσετε X3L0. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να προσθέσετε και τρίτη εντολή κ.ο.κ.

6.6 Προβλήματα στη σύνδεση

Θα προσπαθήσω να σας δώσω λύση σε περιπτώσεις όπου, ενώ ακολουθήσατε σωστά τις οδηγίες μου μέχρι τώρα, όταν πάτε να συνδεθείτε, σας εμφανίζεται κάποιο μήνυμα λάθους ή έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα.


Next Previous Contents