9. Οι καλύτερες πρακτικές των εταιρικών νομικών γραφείων για το λογισμικό

Όπως με οποιαδήποτε μορφή της πνευματικής ιδιοκτησίας, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τη χορήγηση αδειών χρήσης του λογισμικού. Μερικοί από αυτούς τους κινδύνους μπορούν να αφορούν συγκεκριμένα το λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, αλλά συχνότερα αφορούν όλα τα είδη του λογισμικού, ανεξάρτητα από τη μορφή της άδειας. Ακολουθούν μια σειρά διατάξεις των καλύτερων πρακτικών που κάθε εταιρικό νομικό γραφείο πρέπει να εφαρμόσει σε ολόκληρη την επιχείρηση:

  1. Μην επιτρέψετε την ανεξέλεγκτη εισαγωγή λογισμικού στους υπολογιστές της επιχείρησης.

    Μην επιτρέψετε στους υπαλλήλους να μεταφορτώνουν δωρεάν λογισμικό, είτε είναι εξ ολοκλήρου δωρέαν, είτε διαθέσιμο για περιορισμένη χρήση, είτε λογισμικό Ανοικτού Κώδικα στους υπολογιστές της επιχείρησης χωρίς πρώτα να έχουν ξεκαθαριστεί οι όροι των αδειών με το νομικό τμήμα. Συγχρόνως, εμποδίστε τη χρήση του ιδιόκτητου λογισμικού εκτός από το λογισμικό που η επιχείρηση μπορεί να δικαιολογήσει μέσω των αδειών που έχει στην κατοχή της. Με άλλα λόγια, πρέπει να ξέρετε τι μπαίνει στα μηχανήματά σας -- σε αντίθετη περίπτωση εκθέτετε την επιχείρησή σας σε κίνδυνο.

  2. Να κάνετε συναλλαγή μόνο με γνωστούς για την οικονομική τους ισχύ προμηθευτές λογισμικού.

    Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που μια επιχείρηση παίρνει είναι να υιοθετεί λογισμικό που δεν έχει κανένα μέλλον. Εξίσου επικίνδυνο είναι να αγοράζει άδεια για λογισμικό από μια επιχείρηση που δεν έχει την οικονομική άνεση να διατηρεί και να προστατεύει αυτό το λογισμικό. Καλό είναι να γνωρίζετε τους προμηθευτές σας, την οικονομική δύναμή τους, τις πολιτικές τους για τη χορήγηση αδειών, την ανταπόκρισή τους και ότι το λογισμικό τους είναι αξιόπιστο.

  3. Καλό είναι να γνωρίζετε πώς θα χρησιμοποιηθεί το λογισμικό.

    Είναι διαφορετικό το να χρησιμοποιηθεί λογισμικό Ανοικτού Κώδικα ως το λειτουργικό σύστημα σε έναν κεντρικό εξυπηρετητή, ενώ είναι διαφορετικό το ίδιο λογισμικό Ανοικτού Κώδικα να χρησιμοποιηθεί με σκοπό να τροποποιηθεί και να ενσωματωθεί σε ένα προϊόν. Στην πρώτη περίπτωση δεν είναι ιδιαίτερα προβληματικό, αλλά στη δεύτερη μπορεί και να είναι. Συγχρόνως, σιγουρευτείτε ότι το υπεύθυνο για θέματα τεχνολογίας προσωπικό σας είναι καλά ενήμερο για τους περιορισμούς του ιδιόκτητου λογισμικού που απαγορεύουν την αντίστροφα εφαρμοσμένη μηχανική (reverse engineering) ή την τροποποίηση. Ενώ μερικοί προμηθευτές ιδιόκτητου λογισμικού μπορεί να επιτρέπουν τέτοιες δραστηριότητες υπό μια ειδική άδεια ανάπτυξης ή μια κοινοτική άδεια πηγαίου κώδικα, συνήθως δεν επιτρέπουν αυτές τις δραστηριότητες υπό τις γενικές εμπορικές άδειές τους. Μπορεί να είναι σημαντικό να κατηγοριοποιηθεί κάθε αντικείμενο του λογισμικού και οι επιτρεπόμενες χρήσεις του, π.χ. σε αυτές που εγκρίνονται για γενική χρήση στην εκτελέσιμη μορφή μόνο, σε αυτές που εγκρίνονται για τη χρήση στο επίπεδο πηγαίου κώδικα στις εξειδικευμένες εφαρμογές ή τις τροποποιημένες εφαρμογές και σε αυτές που δεν εγκρίνονται για οποιαδήποτε χρήση. Τέλος, η φύση της χρήσης είναι σημαντική ώστε να γνωρίζετε εάν το λογισμικό θα διανεμηθεί και έξω από την επιχείρηση, προκαλώντας ενδεχομένως περιορισμούς χορήγησης αδειών Ανοικτού Κώδικα.

  4. Να έχετε κάποιον τρόπο να καταγράφετε ποιό λογισμικό και ποια έκδοση αυτού του λογισμικού χρησιμοποιούνται.

    Η γνώση και η έτοιμη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα βοηθήσουν στο να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις χορηγήσεις των αδειών και στο να δοθεί συγχρόνως στους διευθυντές, του προσωπικού για θέματα τεχνολογίας, η δυνατότητα να διαχειριστούν πλήρως την αρχιτεκτονική και την πρόοδο της τεχνολογίας που αναπτύσσουν.

  5. Απαιτήστε τεκμηρίωση από όλα τα εσωτερικά προγράμματα ανάπτυξης λογισμικού.

    Αυτό περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που έγιναν σε λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Τέτοια τεκμηρίωση πρέπει να περιέχει τον πηγαίο κώδικα οποιουδήποτε λογισμικού τροποποιείται, όλους τους συντάκτες του αναπτυσσόμενου λογισμικού, προγενέστερα προγράμματα (και τα εσωτερικά και αυτά με τους προγενέστερους εργοδότες) και ο προσδιορισμός οποιασδήποτε σχετικής και γνωστής πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Αυτές είναι μερικές προτάσεις. Χρησιμεύουν στο να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που συνήθως συναντόνται στο λογισμικό, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού Ανοικτού Κώδικα.