Main

Projects

Articles

Thanos K - aka DJ Art

a humble webspace about linux and technology

Οδηγός για τους Αρχάριους

16 Αυγούστου 2000 Έκδοση 1.0


Βλέποντας κανείς τον τίτλο αυτού του άρθρου θα πεί: "ααα... άλλος ένας οδηγός για τους αρχάριους". Υπάρχει, όμως, μία διαφορά: η τοποθεσία του οδηγού αυτού. Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερα άτομα ασχολούνται με το linux (και ιδίως αρχάριοι) παρατηρείται συνέχεια μιά "γκρίνια" (ας το πούμε έτσι χαριτολογώντας ;) ότι οι gurus τους γυρνάνε την πλάτη και όλα αυτά τα σχετικά. Ο οδηγός λοιπόν είναι επίτηδες σύντομος και σε μορφή links για να παρέχει την σωστή "κατεύθυνση"/πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αρχάριοι, αλλά και για να τους μεταδώσει την νοοτροπία του "ψάχνω καλά να βρώ αυτά που χρειάζομαι".

Τί είναι το Linux ?


Το Linux είναι ένα ελεύθερο τύπου-Unix λειτουργικό σύστημα που αρχικά δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds και στη συνέχεια αναπτύχθηκε με τη βοήθεια προγραμματιστών από όλον τον κόσμο. To Linux είναι μιά ανεξάρτητη POSIX υλοποίηση και στα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνει πραγματικό multitasking, πραγματικό πολυχρηστικό περιβάλλον, virtual memory, shared libraries, demand loading, TCP/IP networking και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τον τίτλο "τύπου-Unix". Είναι κατασκευασμένο υπό την GPL άδεια, δηλαδή ο πηγαίος κώδικάς του είναι διαθέσιμος στον καθένα ( opensource).

Ο Linus, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Φιλανδίας, αρχικά δημιούργησε το Linux ως hobby. Είχε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον του στο Minix, ένα μικρό UNIX σύστημα, και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα είχε περισσότερες δυνατότητες από το Minix. Ξεκίνησε την δημιουργία του Linux το 1991, ανακοινώνοντας την έκδοση 0.02 και δουλεύοντας σταθερά έφτασε το 1994 στην έκδοση 1.0 του Linux Kernel. Το Linux μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, όπως το networking, η ανάπτυξη προγραμμάτων, ακόμα και για πλατφόρμα για απλούς χρήστες. Λόγω της φύσης και της ευελιξίας του, το Linux έχει γίνει πολύ διάσημο παγκοσμίως και ένας μεγάλος αριθμός προγραμματιστών έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του πάνω σε αυτό. Η μασκότ του Linux είναι ένας συμπαθέστατος χαμογελαστός πινγκουίνος, ο οποίος επιλέχτηκε από τον ίδιον τον δημιουργό του. Πρόλογος Το κείμενο που ακολουθεί έχει στόχο να καθοδηγήσει τους αρχάριους του Linux στα πρώτα βασικά βήματα, να τους παρέχει τα σωστά links για τις πληροφορίες/πηγές που χρειάζονται. Επίσης, θα είναι μικρό, εύκολο και γρήγορο, ακριβώς όσο χρειάζεται για να είναι κατανοητό και εύχρηστο.

Εγκατάσταση
Μην ρωτάτε ποιά διανομή να εγκαταστήσετε. Να συνηθίσετε στην ιδέα ότι το Linux είναι ΕΝΑ. Οι διανομές διαφέρουν κυρίως στα προγράμματα εγκατάστασης. Αφού εγκαταστήσετε το Linux θα μάθετε να δουλεύετε το λειτουργικό ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από το ποιά διανομή εγκαταστήσατε. Λοιπόν, ειδικά για τους αρχάριους, είναι προτιμότερο να μην τσιγκουνευτείτε το σκληρό δίσκο, αφιερώστε αρκετό χώρο και κάντε μιά μεγάλη εγκατάσταση (δεν λέω full-install γιατί κάποιες διανομές το παρακάνουν) κι αυτό για να έχετε πολλά πράγματα στη διάθεσή σας (προγράμματα/Documentation) και να μην ψάχνεστε. Όταν αποκτήσετε κάποια πείρα με το λειτουργικό μετά από αρκετή χρήση θα είναι σίγουρο ότι θα είστε σε θέση να ασκήσετε την αφαιρετική ιδιότητα και να μην εγκαταστήσετε αυτά που δεν σας χρειάζονται. Τώρα, όσον αφορά για οδηγίες εγκατάστασης, καλύτερα να συμβουλευτείτε τις οδηγίες που συνοδεύουν την κάθε διανομή, οι οποίες είναι αναλυτικές και περιγράφουν βήμα προς βήμα το τί πρέπει να κάνετε. Πρόσθετες πληροφορίες θα βρείτε στα:

Installation HowTo
Linux Installation and Getting Started

Ωραία, και τώρα που το εγκατέστησα, τί να κάνω;
Τώρα τί; !! Μα, έχετε εγκατεστημένο ένα πολυ-χρηστικό, multitasking, ευέλικτο και παντοδύναμο λειτουργικό σύστημα. Αυτό που μένει είναι να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Και για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει πρώτα: α) να σιγουρευτείτε ότι εκμεταλλευτήκατε όλες τις συσκευές (hardware) που έχετε, β) να μπορείτε να διαβάζετε και να γράφετε ελληνικά, γ) να συνδεθείτε στο Internet και δ) να βρείτε μιά πληθώρα προγραμμάτων για να ικανοποιήσουν την ανάγκη σας και τη θέλησή σας να εντάξετε τον Η/Υ στη ζωή σας. Αρχίζουμε:

Ελληνικά

Hardware

Πώς θα συνδεθώ στο Internet;

Πού θα βρώ προγράμματα;

Παιχνίδια

Θέλω να είμαι "μέσα στα πράγματα"

Θέλω να βοηθήσω και εγώ εθελοντικά την ελληνική κοινότητα του Linux