changelog.png
site-map.png
rss.png

Εκφράσεις Nomina Sacra

Τα αρχαία χειρόγραφα είχαν, φυσικά, γραφτεί στο χέρι, συχνά με μεγάλα κεφαλαία γράμματα, σε παπύρους (σχετικά ακριβοί) ή σε περγαμηνές (ακόμα πιο ακριβές). Οι υψηλές τιμές των υλικών και ο χρόνος που χρειάζονταν για την αντιγραφή ενός χειρογράφου είχε ως αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια έπρεπε να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση του υπάρχοντος χώρου.

Ένας τρόπος για να γίνεται οικονομία ήταν η χρήση συντομογραφιών. Κατά την πάροδο των ετών, υιοθετήθηκαν μια σειρά μεθόδων -- π.χ. ένα μικρό σίγμα στο τέλος μιας λέξης, μία κάθετος που αναπαριστά το τελικό νι, ή ένα ειδικό σύμβολο όπως το περίτεχνο σύμβολο κάπα για το ΚΑΙ.

Οι Χριστιανοί πήγαν ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας τις εκφράσεις nomina sacra ("ιερά ονόματα"). Αυτές είναι συντομογραφίες που σχηματίστηκαν παίρνοντας το πρώτο ή τα δύο πρώτα γράμματα μιας λέξης, καθώς και το τελευταίο γράμμα (ή γράμματα), για να δηλώνεται η κλίση, παραλείποντας τα ενδιάμεσα γράμματα, και βάζοντας μια οριζόντια γραμμή πάνω από τα γράμματα.

Ο λόγος δημιουργίας των εκφράσεων nomina sacra δεν έχει καθοριστεί αλλά είναι ένα θέμα που δεν θα μας απασχολήσει εδώ.

Η χρήση των εκφράσεων nomina sacra γενικεύτηκε από πολύ νωρίς. Κατά τον τρίτο αιώνα, η ύπαρξη τους ή η απουσία τους μπορεί να ξεχωρίσει ένα Χριστιανικό από έναν Εβραϊκό κώδικα της Παλαιάς Διαθήκης. Η χρήση των συντομογραφιών αυτήν την εποχή ήταν συχνά τυχαία (π.χ. ένας ή δύο γραφείς μπορεί να χρησιμοποιούν τη συντομογραφία IS για τον Ιησού του ναυή, ενώ αργότερα η συντομογραφία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον Ιησού. Ομοίως, το swthr θα πρέπει να συντομογραφείται όταν δεν αναφέρεται στον Ιησού;). Μία ή δύο συντομογραφίες παρουσιάζονται σε ελάχιστα κείμενα (π.χ. στο Egerton Gospel συντομογραφείται η λέξη profhtas). Όμως κατά την Βυζαντινή εποχή έχει γίνει γενικώς αποδεκτή μια λίστα δεκαέξι εκφράσεων nomina sacra. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

Νόημα στα Αγγλικά Λέξη στην Ελληνική Ονομαστική (Υποκείμενο) Γενική (Κτητική)
Θεός Θεός ΘΣ ΘΥ
Κύριος Κύριος ΚΣ ΚΥ
Ἰησοῦς Ἰησοῦς ΙΣ ΙΥ
Χριστός/Μεσίας Χριστός ΧΣ ΧΥ
Υἱός Υἱός ΥΣ ΥΥ
Πνεῦμα Πνεῦμα ΠΝΑ ΠΝΣ
Δαυὶδ Δαυὶδ ΔΑΔ
Σταυρός Σταυρός ΣΤΣ ΣΤΥ
Μήτηρ Μήτηρ ΜΗΡ ΜΗΣ
Θεοτόκος Θεοτόκος ΘΚΣ ΘΚΥ
Πατήρ Πατήρ ΠΗΡ ΠΡΣ
Ἰσραήλ Ἰσραήλ ΙΗΛ
Σωτήρ Σωτήρ ΣΗΡ ΣΡΣ
Ἄνθρωπος Ἄνθρωπος ΑΝΟΣ ΑΝΟΥ
Ἱερουσαλήμ Ἱερουσαλήμ ΙΛΗΜ
Οὐρανός Οὐρανός ΟΥΝΟΣ ΟΥΝΟΥ
Εκφράσεις Nomina Sacra

Υλοποίηση των εκφράσεων Nomina Sacra ^

Όλες οι Τυπικές Εκφράσεις Nomina Sacra μπορούν να εισαχθούν με τη χρήση του AncientGreek, σε όλες τις πτώσεις και τύπους (ακόμα και στον πληθυντικό αριθμό, αν υπάρχει).

Οι εκφράσεις Nomina Sacra εισάγονται με την προσθήκη του χαρακτήρα Overline (‾) (Unicode: U+230E, HTML: ‾) ως πρώτου χαρακτήρα. Αν κάποιος θέλει να εισάγει τον χαρακτήρα χειροκίνητα, μπορεί να εισάγει το 8, να το επιλέξει και να το μετατρέψει σε από SPIonic σε Unicode (το "8" είναι ο χαρακτήρας Overline στην SPIonic).

Η εμφάνιση μίας έκφρασης Noamina Sacra με τη χρήση του χαρακτήρα Overline μπορεί να μην είναι πάντα επιθυμητή. Το AncientGreek παρέχει την δυνατότητα μετατροπής τους σε μορφή με πάνω γραμμή. Έτσι το ‾ανος (η έκφραση Nomina Sacra για το ἄνθρωπος) μπορεί να μετατραπεί σε ανος. Επίσης είναι δυνατή και η αντίστροφη μετατροπή.

Μακροεντολές Nomina Sacra ^

Η υλοποίηση των εκφράσεων Nomina Sacra του AncientGreek έχει να κάνει με την εισαγωγή και την μετατροπή τους σε μορφή κατάλληλη για επεξεργασία. Οι μακροεντολές που είναι υπεύθυνες για αυτές τις λειτουργίες βρίσκονται στα αρθρώματα modInsertNominaSacra και ΧαρακτήραςConversion.

• Ο διάλογος εισαγωγής Nomina Sacra

Όταν εκτελεστεί η εντολή "Εισαγωγή Nomina Sacra" (από τον Κύριο διάλογο του AncientGreek, ή το μενού ή την Βοηθητική εργαλειοθήκη), εμφανίζεται ο σχετικός διάλογος.

nomina-sacra-dialog.jpg
Ο διάλογος εισαγωγής εκφράσεων Nomina Sacra στα Windows 8

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την επιθυμητή έκφραση, να ορίσει την Πτώση και τον Αριθμό (αν υπάρχει) και να δει το αποτέλεσμα, πριν πατήσει το κουμπί "Εισαγωγή" για να εισάγει την έκφραση στην τρέχουσα θέση του δρομέα στο έγγραφο.

• Μακροεντολή Nomina Sacra με επιγράμμιση

Όλες οι εκφράσεις Nomina Sacra που εισάγονται μέσω του διαλόγου "Εισαγωγής Nomina Sacra" αρχίζουν με τον χαρακτήρα Overline ( ‾ ). Αυτή η μακροεντολή θα αφαιρέσει αυτόν τον χαρακτήρα και θα προσθέσει μια οριζόντια γραμμή πάνω από ολόκληρη την έκφραση, σε ολόκληρο το έγγραφο.

• Μακροεντολή Nomina Sacra με χαρ. Overline

Αυτή η μακροεντολή πραγματοποιεί την αντίθετη λειτουργία. Θα αφαιρέσει την οριζόντια γραμμή από την έκφραση και θα προσθέσει ένα χαρακτήρα Overline ( ‾ ) πριν από αυτήν, σε ολόκληρο το έγγραφο.

Οι μακροεντολές μετατροπής κειμένου του AncientGreek λειτουργούν μόνο με την μορφή των εκφράσεων Nomina Sacra που έχουν οριζόντια γραμμή από πάνω τους. Αυτό σημαίνει ότι οι εκφράσεις που περιέχουν τον χαρακτήρα Overline θα πρέπει να μετατραπούν στην μορφή με την οριζόντια γραμμή από πάνω τους, πριν την οποιαδήποτε μετατροπή κειμένου.

×

Ειδοποίηση

Αν κάποιος πίνακας εμφανίζεται κομμένος, μπορείτε να δείτε όλα τα περιεχόμενά του με κύλιση προς τα δεξιά.