changelog.png
site-map.png
rss.png

[εναλλαγή]

Συχνές ερωτήσεις

Αυτή η σελίδα έχει σκοπό να απαντήσει όποιες ερωτήσεις μπορεί να έχει κανείς σε σχέση με την επέκταση.

If you want a question answered and you cannot find it here, please contact me and tell me about it.

  1. Τι θα έχω μετά την εγκατάσταση του AncientGreek;

Χαρακτηριστικά του AncientGreek:

  • Ορθογραφικός έλεγχος της Αρχαίας Ελληνικής
  • Συλλαβισμός της Αρχαίας Ελληνικής
  • Μακροεντολές διαμόρφωσης κειμένου (μετατροπή κειμένου από Beta Code, SPIonic κλπ. σε Unicode, εντοπισμός Αρχαίου Ελληνικού κειμένου, διαχείριση εναλλακτικών χαρακτήρων, εκφράσεις Nomina Sacra, κλπ.)
  • Μακροεντολές διαχείρισης τεχνοτροπίας του LibreOffice / OpenOffice
  • Διάταξη Πληκτρολογίου Ibycus για την εισαγωγή κειμένου
  • Λειτουργία ανεξάρτητα με την πλατφόρμα (δουλεύει σε Windows, Linux και Mac OS)
  • Ενσωμάτωση στο GUI μέσω γραμμών εργαλείων, μενού και διαλόγων
  1. Καμία συμβουλή για την εγκατάσταση / απεγκατάσταση;

Η εγκατάσταση του AncientGreek γίνεται ακριβώς κάθε άλλης επέκτασης, που σημαίνει ότι μετά την εγκατάσταση ή την ενημέρωση της επέκτασης, θα πρέπει να επανεκκινήσετε το πρόγραμμα.

Οι χρήστες του Linux ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσουν ένα επιπλέον πακέτο ΠΡΙΝ από την εγκατάσταση της επέκτασης.

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε καθαρή ενημέρωση (απεγκατάσταση της υπάρχουσας έκδοσης και εγκατάσταση μίας νεότερης), θα πρέπει να κάνετε εξαγωγή των ρυθμίσεών σας ΠΡΙΝ της απεγκατάστασης της παλαιότερης έκδοσης, και να τις εισάγετε ΜΕΤΑ την εγκατάσταση της νέας έκδοσης.

Παρακαλώ ανατρέξτε στις πληροφορίες σχετικά με την εξαγωγή/εισαγωγή των ρυθμίσεών σας.

Αν θέλετε να απεγκαταστήσετε πλήρως την επέκταση, θα πρέπει να εκτελέσετε ένα επιπλέον βήμα, ΠΡΙΝ την εκτέλεση της αφαίρεση της επέκτασης.

  1. Γιατί υπάρχουν δύο αρχεία για κατέβασμα;

Το AncientGreek παρέχει δύο αρχεία για κατέβασμα (αρχεία OXT). Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το πρώτο περιέχει το εγχειρίδιο χρήσης, σε αντίθεση με το δεύτερο. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα δύο αρχεία έχουν διαφορετικό μέγεθος· ~ 16MB το πρώτο και ~ 5,0MB το δεύτερο.

Αν κατεβάσετε και εγκαταστήσετε το δεύτερο (μικρότερο) αρχείο, όταν πατηθεί ένα κουμπί βοήθειας ή μία καταχώριση σε μενού, το αποτέλεσμα θα είναι η φόρτωση της αντίστοιχης σελίδας στο διαδίκτυο.

Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα: αν η εγκατεστημένη έκδοση είναι παλαιότερη της τρέχουσας, μπορεί να υπάρχουν αναντιστοιχίες: η σελίδα στο διαδίκτυο μπορεί να αναφέρει χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στην εγκατεστημένη έκδοση, ή η σελίδα μπορεί να μην υπάρχει καν.

Σε αυτήν την περίπτωση απλώς εγκαταστήστε την τρέχουσα έκδοση.

  1. Πώς μπορώ να εισάγω κείμενο στην Αρχαία Ελληνική;

Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο που παρέχει το Λειτουργικό σας Σύστημα, αλλά υπάρχουν μειονεκτήματα σε αυτή την λύση.

Το AncientGreek, από την άλλη, παρέχει τη Διάταξη Πληκτρολογίου Ibycus, η οποία μπορεί να εισάγει πολύ περισσότερους χαρακτήρες, να ορίσει αυτόματα τη γραμματοσειρά και τη γλώσσα του κειμένου (με τη χρήση τεχνοτροπιών χαρακτήρα), περιέχει μία λειτουργίες διόρθωσης και αναζήτησης, ένα διάλογο εισαγωγής χαρακτήρων των οποίων ο κωδικός είναι δύσκολο να απομνημονευτεί, κλπ.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους Έλληνες χρήστες, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι σε διαφορετική διάταξη πλήκτρων.

Φαίνεται ενδιαφέρον; Διαβάστε περισσότερα:

  1. Πως θα ενεργοποιήσω τον ορθογραφικό έλεγχο και τον συλλαβισμό;

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ορίσετε ότι η γλώσσα του κειμένου είναι τα Ελληνικά, αρχαία.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία μίας τεχνοτροπίας χαρακτήρων ή παραγράφου, στην οποία θα ορίσετε τη γλώσσα σε Ελληνικά, αρχαία. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε αυτή την τεχνοτροπία στους επιθυμητούς χαρακτήρες ή παραγράφους.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα τεχνοτροπία χρησιμοποιώντας τις τεχνοτροπίες του LibreOffice/OpenOffice, το διάλογο διαχείρισης τεχνοτροπίας του AncientGreek, ή το διάλογο μετατροπής τεχνοτροπίας του AncientGreek, για να ορίσετε μια υπάρχουσα ή μια νέα τεχνοτροπία σε υπάρχον κείμενο.

Αν η χρήση τεχνοτροπιών σας δυσκολεύει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Μακροεντολή SetAncientGreekΓλώσσα, από το μενού του AncientGreek / Μακροεντολές Unicode / Ορισμός γλώσσας σε 'Ελληνικά, αρχαία'.

  1. Ποια η υποστήριξη προ-Unicode κωδικοποιήσεων;

Οι προ-Unicode κωδικοποιήσεις (που στο AncientGreek αναφέρονται ως Ιστορικές Κωδικοποιήσεις) που υποστηρίζονται, είναι οι ακόλουθες:

Καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στις Ρυθμίσεις των Ιστορικών Κωδικοποιήσεων στο διάλογο ρυθμίσεων.

  1. Τί είναι αυτοί οι εναλλακτικοί χαρακτήρες;

Οι σύγχρονοι υπολογιστές χρησιμοποιούν το Unicode Standard για την αναπαράσταση των γραμμάτων και συμβόλων μιας δεδομένης γλώσσας.

Το πρόβλημα είναι ότι το Unicode Standard κωδικοποίησε τα γράμματα της Νέας Ελληνικής και της Αρχαίας Ελληνικής με τέτοιον τρόπο, ώστε κάποιοι χαρακτήρες υπάρχουν δύο φορές (μία για τη Νέα Ελληνική και μία για την Αρχαία).

Οι χαρακτήρες που περιέχονται στο πρώτο σύνολο (της Νέας Ελληνικής) ονομάζονται Βασικοί Χαρακτήρες, ενώ αυτοί που περιέχονται στο δεύτερο (της Αρχαίας) ονομάζονται Εκτεταμένοι Χαρακτήρες.

Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες παρουσιάζονται εδώ, μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες για την μετατροπή μεταξύ των δύο συνόλων.

Συνίσταται η χρήση των Βασικών Χαρακτήρων, αντί των Εκτεταμένων Χαρακτήρων· για το λόγο αυτό, το AncientGreek παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης μετατροπής των δεύτερων στους πρώτους, κατά το άνοιγμα ενός εγγράφου.

Υπάρχει επίσης ένα ακόμα σύνολο εναλλακτικών χαρακτήρων, που αποτελείται από τις διαφορετικές μορφές με τις οποίες μπορεί να γραφτεί ένα γράμμα. Για παράδειγμα, αντί του γράμματος ρο (ρ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύμβολο του ρο (ϱ) και σε κάποιες περιπτώσεις το δασυνόμενο ρο () ή ακόμα και το ρο με ψιλή ().

Η μετατροπή αυτών των εναλλακτικών χαρακτήρων γίνεται με τη χρήση του διαλόγου Μετατροπής Εναλλακτικών Χαρακτήρων.

  1. Πόσο κοστίζει;

Τίποτα. Το AncientGreek είναι και θα παραμείνει δωρεάν.

Στην πραγματικότητα, το AncientGreek είναι ένα έργο ανοικτού κώδικα· παρακαλώ ανατρέξτε στην ενότητα Πληροφορίες άδειας χρήσης για περισσότερα επί του θέματος.

  1. Μπορώ να βοηθήσω;

Βεβαίως. Όποια βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

Να τι μπορείτε να κάνετε:

  1. Υποβάλετε μία ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ.
  2. Υποβάλετε μία ΑΙΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΥ.
  3. Προσφερθείτε να ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΤΕ το λογισμικό στη γλώσσα σας.

In any case, you can contact me via email or using the contact form.

×

Ειδοποίηση

Αν κάποιος πίνακας εμφανίζεται κομμένος, μπορείτε να δείτε όλα τα περιεχόμενά του με κύλιση προς τα δεξιά.